Kaj boš pa ti za pusta hrusta?
Jaz vem, da bom krof ampak ne navaden krof, sebi in svoji družini bom pripravil proteinske krofe z arašidovim maslom in banano! Zakaj? Ker želim uživati v pustnem rajanju, hkrati pa še vedno poskrbeti za svoje zlate navade.
Si se kdaj spraševal/a zakaj (skoraj) vsi jemo krofe okoli pusta?
Pustni običaj izvira iz starodavnih časov, ko so ljudje z obiljem hrane želeli vplivati na rodovitnost zemlje pred začetkom pomladi. Verjeli so, da bo polna miza dobrot privabila polno letino, in tako so v tem času morale biti site tudi živali in duhovi. To naj bi zagotovilo, da pri hiši skozi celo leto ne bodo lačni. Hkrati pa je bilo to neke vrste priprava na 40-dnevni post, ki je sledil pokopu pusta.
In krof je zelo kalorična hrana, ampak ne skrbi, zate sem pripravil recept za proteinski krof z arašidovim maslom in banano!
Ne vsebujejo dodanega sladkorja, vsebujejo veliko beljakovin in manj kalorij saj niso ocvrti v olju ampak pečeni v pečici.
Osebno rad uporabljam arašidovo maslo za vse vrste slanih in sladkih receptov, ker:
- je kremasto – odlično za teksturo
- vsebuje oreščke – odlično za okus
- je zelo nasitno – vedno dobra stvar!
Arašidovo maslo je neverjetno enostavno najti in dobiti v roke in arašidovo maslo je polno beljakovin in dobrih maščob! Popolno za dober beljakovinski krof. Združi to z bananami, odličnim virom vlaknin ter pomembnimi vitamini in minerali!
🎈Ne pozabi – arašidovo maslo prejmeš BREZPLAČNO pri vsakem nakupu nad 50 EUR.
Sestavine za pripravo:
- ¾ skodelice [120 g] polnozrnate moke
- 2 merici beljakovinskega prahu z okusom vanilije
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke sode bikarbone
- 1 velika banana, pretlačena
- ½ skodelice [120 ml] nesladkanega rastlinskega ali kravjega mleka
- ¼ skodelice [60 g] arašidovega masla
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 jajce
- ¼ skodelice [70 g] grškega nemastnega jogurta
- 1 žlička cimeta
- ¼ žličke soli
- 2 žlici kokosovega ali olivnega olja
Priprava krofov:
1. Pečico segrej na 180°C. Pekač za krofe izdatno namaži z maščobo.
2. V skledi zmešaj suhe sestavine: moko, beljakovine v prahu, pecilni prašek, sol, cimet in sodo bikarbono.
3. V drugi skledi zmešaj mleko, grški jogurt, banano, jajce, arašidovo maslo, olje in dodaj vanilijev ekstrakt. Vse skupaj vlij v suho mešanico in premešaj, da se združi.
4. Sedaj maso prelij še v pekač za krofe.
5. Peči približno 12 minut oz. če zapičiš nož, da pride ven čisto rezilo in pustni krofi so pripravljeni!
Dober tek,
Coach Ciuha