Živijo,
Coach Ciuha tukaj.
Beljakovine ali proteini predstavljajo poleg ogljikovih hidratov in maščob pomemben gradnik človeškega telesa. Poleg mišic gradijo tudi druga tkiva, skrbijo za normalen krvni sladkor, celjenje poškodb in še in še.
Da bi vnesli več beljakovin lahko poskrbimo tako, da pripravimo hitre in slastne recepte, v katere vključimo proteinski prašek.
Vključimo jih lahko tako v napitke kot tudi sladice in na ta način poskrbimo za priporočeno dnevno merico beljakovin, ki znaša približno 1 g beljakovin na kilogram telesne teže, športniki pa morate vnesti še nekaj več beljakovin.
Danes sem zate pripravil recept za beljakovinske palačinke z banano.
S kodo GOLDEN5 lahko naročiš artikle na www.gymbeam.si in prejmeš 5 % popust.
Sestavine za maso:
- 30 g (1 merica) sirotkinih beljakovin
- 1 srednje velika zrela banana
- 1/4 skodelice ovsene moke brez glutena ali ovsa, zmešanega v fino moko
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1 žlica (10 g) surovega kakava v prahu
- 2 žlici (30 ml) nesladkanega mandljevega mleka
- 1/4 žličke vaniljevega ekstrakta ali vanilje v prahu
- 1/4 skodelice (60 ml) jajčnih beljakov ali 1 veliko celo jajce
Sestavine za nadev:
- 1 žlica sirotkinih beljakovin
- 1 žlička stevie
- 1/2 – 1 žlica vode
- 1 – 2 žlici arašidovega masla
- Rezine banane
Postopek priprave:
1. Vse sestavine za palačinke zmešaj z ročnim mešalnikom ali v kuhinjskem robotu.
2. Na ponev, ki se ne prijema, dodaj olje s pršilom za kuhanje ali pa na njej stopi malo kokosovega olja, da jo namastiš.
3. V ponev vlij testo, približno 2 žlici na palačinko. Na srednjem ognju peci 3 minute, nato pa jih obrni in peci še 2 minuti. Postopek ponavljaj, dokler ne porabiš vsega testa.
4. Za pripravo nadeva zmešaj sirotkine beljakovine v prahu skupaj s stevio in vodo, dokler ne dobiš gladke mase.
5. Palačinke zloži na kup, prelij z beljakovinskim prelivom, arašidovim maslom in rezinami banane!
Dober tek,
Coach Ciuha