Živijo,
Coach Ciuha tukaj.
Verjetno že veš, da sem ta pravi pizzaholik kajne? Obožujem pice in danes sem ti pripravil recept za zdravo beljakovinsko pico, ki vsebuje testo, narejeno iz polnozrnate moke in beljakovinskega jogurta, ki vsebuje več kot 30 gramov beljakovin! Enostaven za pripravo in ima okus kot vsaka dobra pica!
Beljakovine so ključno hranilo do doseganja želenih rezultatov!
Zaradi tega imam beljakovine v vseh svojih obrokih.
Zakaj mislim, da ti bo ta recept zares všeč?
- Kvas ni potreben. Testo potrebuje samo dve ključni sestavini.
- Samo v testu je več kot 30 gramov beljakovin. Z uporabo moke z visoko vsebnostjo beljakovin in grškega jogurta (super visoka vsebnost beljakovin!) že začneš z 38-40 grami beljakovin, PREDEN dodaš kateri koli dodatek.
- Pica bo pripravljena v 20 minutah. Si kdaj naredil/a pico iz nič? Je okusno, a tudi neverjetno zamudno! Ta recept traja 20-30 minut od priprave do krožnika.
Kar mi je všeč pri tem receptu, je to, da ima testo pravzaprav okus po pravem testu za pico, ki ustvari najbolj popolno pico. Ni praškastega priokusa ali tanke tortiljine skorje (obožujem dobro tortiljo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, vendar ni tako dobra skorja za pico) in preprosto lahko dodaš na tone dodatkov!
Kako pripraviti beljakovinsko pico?
Sestavine.
- 1,5 skodelica moke z visoko vsebnostjo beljakovin, polnozrnata. – 12 g beljakovin
- 1 skodelica Grškega jogurta ali skyra – Nemastni grški jogurt vsebuje več kot 28 gramov beljakovin na eno skodelico.
- Sol – samo ščepec za dodajanje okusa
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 1 žlica olivnega olja
- Dodatki po izbiri – Sir z nizko vsebnostjo maščob, puranja prsa z visoko vsebnostjo beljakovin, zelenjava. Ne pozabite tudi na paradižnikovo omako za pico!
Navodila.
1. Začni z dodajanjem moke, pecilnega praška, jogurta, soli in olivnega olja v skledo za mešanje in skupaj mešaj oz. pregneti na roke, dokler ne postane testo gladko [približno 10 minut].
2. Če je testo preveč lepljivo, dodaj še malo moke. Če je testo pregosto, dodaj še malo jogurta. Na 1,5 skodelice moke dodaj cca 1 skodelico skyra oziroma grškega jogurta in eno žlico olivnega olja.
3. Nato rahlo pomokaj ravno površino in nanjo prenesi testo. Testo z rokami večkrat nežno pregneti, preden ga razvaljaš v obliko pice.
4. Sedaj prenesi testo za pico na pladenj za pico ali pekač za pito. Peci v maksimalno ogreti pečici. Jaz ga pečem na 260-275 stopinj cca 7. min, pomebno je le, da daš na maksimalno temperaturo, kot ti pečica dopušča.
5. Ko je testo lepo pečeno pa po vrhu namaži nekaj paradižnikove omake (pelati, sol, olivno olje, bazilika), ki ji sledijo tvoji najljubši dodatki. Pico peči v ogreti pečici še 5-7 minut oziroma dokler se sir ne stopi in skorja zlato rjavo zapeče. Vzemi pico iz pečice, jo nareži in uživaj.
Kako pici dodati še več beljakovin?
- Meso in perutnina – delikatesno meso, piščanec na žaru, mesne kroglice in pusta slanina.
- Skuta – Pol skodelice skute vsebuje več kot 20 gramov beljakovin in zelo malo maščob. Nanesi plast na dno skorje za še bolj kremasto teksturo.
- Sir ricotta – Podobno kot skuta ima lahka ricotta ali ricotta z nizko vsebnostjo maščob 12 gramov beljakovin na pol skodelice. Tik pred peko na vrh naložimo žličke.
- Rastlinske beljakovine – narezan tofu, tempeh in veganske klobase.
- Prehranski kvas – veganska alternativa parmezanu, žlico ali dve potresi po vrhu pice za dodatnih 8 gramov beljakovin.
Dober tek,
Coach Ciuha