Živijo,
Coach Ciuha tukaj.
Podaljšanega vikenda je konec, in verjamem, da si tudi ti kaj dobrega pojedel/pojedla pri obisku družine, prijateljev. In zato sem ti spet pripravil okusen recept.
In ne samo okusen, še zdravju prijazen!
Si vedel/a, da je kombinacija omega-3 maščobnih kislin, selena, vitamina A in D kratkoročno in dolgoročno ključna za izboljšanje imunskega sistema? Če si bomo lososa privoščili vsaj dvakrat na teden, se bomo izognili različnim kroničnim boleznim, kot so srčne bolezni, diabetes in pešanje kognitivnih sposobnosti.
Če si želimo privoščiti obilo zdravih beljakovin, ki se nahajajo v ribah polnih maščob, je losos prava izbira. Z vsakim obrokom lososa bomo zaužili veliko gramov beljakovin, ki nas bodo nasitile in nam pomagale premagovati nenehno lakoto ter nas bodo ohranjale site, kljub nižji prisotnosti nasičenih maščob, ki jih na primer zaužijemo z mesom.
Privošči si lososa na azijski način!
Sestavine:
• ¼ skodelice olivnega olja
• ⅓ skodelice sojine omake
• 2 stroka česna, nasekljana
• 450 g lososovega fileja (po možnosti s kožo)
• ¼ skodelice rjavega sladkorja ali medu
• 2 žlički limonine ali limetine lupinice
Navodila za pripravo:
- V plitvi skledi zmešaj sojino omako, olivno olje, rjavi sladkor ali med, limonino lupinico in sesekljan česen, da dobiš gladko in aromatično marinado.
- V mešanico postavi lososove fileje s kožo navzgor. Pusti, da se navzamejo okusov in jih mariniraj vsaj 4 do 8 ur. Najbolje, da marinado pripraviš kar zvečer in fileje čez noč pustiš v hladilniku.
- Segrej pečico in pripravi pekač in ga postavi približno 15 cm stran od vira toplote.
- Lososa je nato potrebno odstraniti iz marinade in položiti na pekač obložen z peki papirjem.
- Peci ga približno 7 do 10 minut na 200 stopinj ali dokler rahlo ne porjavi. Za konec, je zelo pomembno, da lososa pustiš počivati še vsaj 5 minut, preden ga postrežeš.
Super kombinacija je, če ga položiš na krožnik poln pisane in hrustljave zelenjave.
Dober tek,
Coach Ciuha