Živijo,
Coach Ciuha tukaj.
Danes sem pripravil članek za vse čokoholike.
Ali veš, da z zmernim uživanjem temne čokolade z visoko vsebnostjo kakava lahko pridobiš antioksidante in minerale ter se zaščitiš pred boleznimi srca. Vseeno se moramo zavedati, da čokolada lahko vsebuje tudi veliko sladkorja in kalorij.
Temna čokolada je polna hranilnih snovi, ki lahko pozitivno vplivajo na naše zdravje. Narejena je iz semen kakavovca in je eden najboljših virov antioksidantov. Študije kažejo, da lahko temna čokolada izboljša naše zdravje in zmanjša tveganje za bolezni srca.
Pripravil sem ti 7 razlogov zakaj jesti temno čokolado!
1. Je zelo hranljiva
Če kupiš kakovostno temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava, potem je precej hranljiva.
Vsebuje primerno količino topnih vlaknin in je polna mineralov.
100-gramska tablica temne čokolade s 70-85 % kakava vsebuje:
- 11 gramov vlaknin
- 66 % DV železa
- 57 % DV magnezija
- 196 % DV bakra
- 85 % DV mangana
DV* = priporočen dnevni vnos
Poleg tega vsebuje veliko kalija, fosforja, cinka in selena.
Seveda je 100 gramov precej velika količina in je ne bi smeli uživati vsak dan. Ta hranila vsebujejo tudi 600 kalorij in zmerno količino sladkorja.
2. Je močan vir antioksidantov
Sposobnost absorpcije kisikovih radikalov je merilo antioksidativne aktivnosti živil.
Raziskovalci proti vzorcu živila postavijo množico prostih radikalov in preverijo, kako dobro lahko antioksidanti v živilu razorožijo proste radikale.
Na podlagi teh študij velja, da je čokolada bogata z antioksidanti.
Temna čokolada je polna organskih spojin, ki so biološko aktivne in delujejo kot antioksidanti. Med njimi so polifenoli, flavanoli in katehini. Glede na raziskave lahko polifenoli v temni čokoladi v kombinaciji z drugimi živili, kot so mandlji in kakav, pomagajo zniževati nekatere oblike slabega holesterola.
Ena od raziskav je pokazala, da imata kakav in temna čokolada več antioksidativne aktivnosti, polifenolov in flavanolov kot katero koli drugo testirano sadje, med drugim borovnice in jagode acai.
3. Lahko izboljša pretok krvi in zniža krvni tlak
Flavanoidi v temni čokoladi lahko spodbudijo endotelij, sluznico arterij, k proizvodnji dušikovega oksida.
Ena od funkcij tega, je pošiljanje signalov arterijam, da se sprostijo, kar zmanjša upor pretoku krvi in s tem zniža krvni tlak.
Številne nadzorovane študije kažejo, da lahko kakav in temna čokolada izboljšata pretok krvi in znižata krvni tlak, čeprav so učinki navadno blagi.
4. Zvišuje HDL in ščiti LDL pred oksidacijo
Uživanje temne čokolade lahko izboljša več pomembnih dejavnikov tveganja za bolezni srca. Varuje lahko pred visokim holesterolom.
V manjši študiji je bilo ugotovljeno, da je uživanje temne čokolade, dopolnjene s flavanolom likopenom, znatno zmanjšalo raven skupnega holesterola, LDL (“slabega”) holesterola in trigliceridov.
Nekatere oblike holesterola LDL pogosteje oksidirajo, kar se zgodi, če reagirajo s prostimi radikali v telesu. Zaradi oksidacije postane sam delec LDL reaktiven in lahko poškoduje druga tkiva, na primer sluznico arterij v srcu.
Povsem razumljivo je, da kakav zmanjšuje oksidacijo nagnjene oblike LDL. Vsebuje veliko močnih antioksidantov, ki prodrejo v krvni obtok in ščitijo lipoproteine pred oksidativnimi poškodbami.
Flavanoli v temni čokoladi lahko zmanjšajo tudi odpornost na inzulin, ki je še en pogost dejavnik tveganja za bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.
Vendar pa temna čokolada vsebuje tudi sladkor, ki ima lahko nasproten učinek.
5. Lahko zmanjša tveganje za bolezni srca
Spojine v temni čokoladi so zelo zaščitne pred oksidacijo LDL.
Dolgoročno naj bi se tako v arterijah nalagalo veliko manj holesterola, kar bi zmanjšalo tveganje za nastanek srčnih bolezni.
Raziskave so pokazale precej drastično izboljšanje.
Številne študije so sčasoma pokazale, da lahko uživanje s flavanolom bogatega kakava ali čokolade zniža krvni tlak in izboljša zdravje srca in ožilja.
Pregled študij je pokazal, da uživanje čokolade 3-krat na teden zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja za 9 % . Pogostejše uživanje čokolade ni prineslo večjih koristi.
Drug pregled je pokazal, da uživanje 45 gramov čokolade na teden zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja za 11 %. Zdi se, da uživanje več kot 100 gramov čokolade na teden ne koristi zdravju.
Klinična raziskava iz leta 2017 je pokazala, da se je pri osebah, ki so uživale mandlje s temno čokolado ali brez nje, izboljšala raven holesterola LDL.
6. Lahko ščiti kožo pred soncem
Bioaktivne spojine v temni čokoladi so lahko koristne tudi za našo kožo.
Flavanoli lahko ščitijo pred poškodbami zaradi sonca, izboljšajo pretok krvi v koži ter povečajo gostoto in vlažnost kože.
Minimalni eritemski odmerek (MED) je najmanjša količina žarkov UVB, ki je potrebna, da 24 ur po izpostavljenosti povzroči rdečico na koži.
Študije so pokazale, da se MED lahko poveča in celo podvoji po 12-tedenskem uživanju temne čokolade ali kakava z visoko vsebnostjo flavanola. Rezultat je boljša zaščita kože pred soncem.
Če načrtuješ še septemberske počitnice na plaži, razmisli o tem, da bi v predhodnih tednih in mesecih užival/a nekaj več temne čokolade.
7. Lahko izboljša delovanje možganov
Dobrih novic še ni konec. Temna čokolada lahko izboljša tudi delovanje naših možganov.
Študije kažejo, da lahko uživanje kakava z visoko vsebnostjo flavanola izboljša pretok krvi v možgane pri mladih odraslih. To lahko pojasni, zakaj se zdi, da vsakodnevno uživanje kakava izboljšuje pozornost, verbalno učenje in spomin.
Kakavovi flavanoidi naj bi pomagali ohranjati kognitivne funkcije tudi pri starejših odraslih z blagimi kognitivnimi motnjami in zmanjšujejo možnost napredovanja v demenco.
Poleg tega kakav vsebuje stimulativne snovi, kot sta kofein in teobromin, kar je lahko ključni razlog, da lahko kratkoročno izboljša delovanje možganov.
Če povzamemo, obstajajo številni dokazi, da ima kakav močne koristi za zdravje, še posebej pa ščiti pred boleznimi srca in ožilja.
Seveda to ne pomeni, da moraš vsak dan zaužiti veliko čokolade. Še vedno vsebuje veliko kalorij in z njo se zlahka prenaješ.
Morda si po večerji privošči kvadratek ali dva in v njih uživaj. Če želiš koristi kakava brez kalorij v čokoladi, razmisli o pripravi vročega kakava brez smetane ali sladkorja. Upoštevaj tudi, da veliko čokolade na trgu ni hranljive.
Izberi kakovostno: temno čokolado s 70-odstotno ali višjo vsebnostjo kakava.
Temne čokolade običajno vsebujejo nekaj sladkorja, vendar so količine običajno majhne in temnejša ko je čokolada, manj sladkorja vsebuje.
Čokolada je izjemno živilo, ki je odličnega okusa, hkrati pa ima pomembne koristi za zdravje. Za več čokoladnih receptov pa si poglej moja najlubša:
Za še več idej pa prebrskaj v rubriki Zdravi recepti.
Dober tek,
Coach Ciuha