Živijo, Coach Ciuha tukaj.
Mesec januar je mesec zaobljub.
V novih zaobljubah za leto 2023 naj se ne gre za štetje kalorij, iskanje hitrih rešitev, novih diet, temveč za resnične enostavne spremembe tvojih navad.
Prva izmed teh je: navada prehranjevanja do približno 80 odstotkov sitosti.
Veliko ljudi ima težave s prenajedanjem. Verjetno poznaš občutek, ko bi si po obilnem kosilu najraje odpel/a gumb na hlačah? To je prvi znak, da si pojedel/la preveč. S takšnimi navadami lahko hitro prekoračimo svoj dnevni vnos, zato naj bo tvoja dnevna navada, da se naješ do 80% sitosti.
Če jemo do 80 odstotkov sitosti, pomeni, da prenehamo jesti, ko smo ravno prav zadovoljni. Nismo več lačni, nismo nasičeni ali celo popolnoma siti. Gre za občutek zadovoljstva, imamo pa še »malo prostora«. Takrat se ustavimo in nadaljujemo z opravili do našega naslednjega obroka.
Zakaj je ta navada tako pomembna?
Še vedno smo lahko zadovoljni z obroki, vendar bomo čez čas najverjetneje prišli v kalorični primanjkljaj.
»Toda kako naj vem, kdaj sem 80-odstotno sit/a?! Nimam merilnika v želodcu!”
Pripravil sem ti dve osnovni načeli, ki te lahko vodita:
- Učenje o tem, da smo pozorni na to, kako se počuti naše telo – da lahko ocenimo stopnjo polnosti – zahteva nekaj vaje.
- Natančna številka ni tako pomembna. Najpomembnejše pri tej navadi je upočasnitev, pozornost na znake o apetitu in pa, da jemo malo manj, kot smo vajeni.
Ta navada je ena izmed navad, kateri sledijo zdravi ljudje, ki so živeli do vsaj 100 let.
Okinawa je mesto na Japonskem in je eno od svetovnih modrih območij – kjer ljudje živijo izjemno dolgo, zdravo in srečno. Na vsakih 100.000 prebivalcev Okinave pride 68 stoletnikov. Kako jim uspe?
Dokazano je, da sledijo prehranjevanju s pozornostjo, namenom in zavestjo. Prebivalci Okinawe slediju načelu ‘Hara hachi bu’ – kar pomeni »vse v zmernih količinah«
»Hara hachi bu« – je opomnik, naj prenehamo jesti, ko so naši želodci 80-odstotno polni.
Zanimivo je tudi to, da raziskave kažejo, da traja približno 15 do 20 minut, da naši možgani zaznajo, da je želodec dosegel zmogljivost.
Z drugimi besedami, če nehamo jesti, ko mislimo, da smo 80-odstotno siti, smo verjetno v resnici 100-odstotno siti (le tega še ne vemo).
Pomembno je tudi, kaj jemo.
Starejši prebivalci Okinawe se prehranjujejo na rastlinski osnovi, njihovi obroki pa so večinoma sestavljeni iz ocvrtega fižola, špinače, zelene zelenjave, sladkega krompirja in tofuja, ki vsebujejo veliko hranil.
Jedo tudi svinjino, ribe in drugo meso, vendar predstavlja manjši del celotne prehrane.
Preproste spremembe vsakodnevnih prehranjevalnih navad torej lahko pomagajo udejanjiti skrivnost hara hachi buja za izboljšanje zdravja.
Tu so štirje preprosti koraki za začetek:
- Ne postani obseden/a se z vnosom kalorij ali hujšanjem. Okinavski način je, da vse počnemo zmerno. Ko jemo, vadimo pozornost tako, da poslušamo svoje telo.
- Jej počasi. Če jemo hitreje, bomo pojedli več. Upočasnimo se, da se naše telo odzove na znake, ki nam sporočajo, da nismo več lačni.
- Osredotoči se na hrano. Izklopi televizor in vse druge oblike digitalnih naprav hrani stran od tvojega prehranjevalnega okolja. Tako boš zaužil/a manj hrane in v njej bolj užival/a.
- Uporabi majhne posode. Jej na manjših krožnikih in uporabljaj visoke, ozke kozarce. Verjetno boš tako pojedel/la bistveno manj, ne da bi o tem sploh razmišljal/a.
Pazi na navado in navada bo pazila nate.
Boksarski pozdrav,
Coach Ciuha